RESIPI - KUAH ROJAK BUAH MAKNGAH

Assalamualaikum.


Atas permintaan ramai(lupa nak kira) diperturunkan di sini
RESIPI KUAH ROJAK BUAH.












bahan-bahan utama

(1) 1 botol sos cili

(2) 1 botol kicap masin

(3) 1 kg gula merah
(4) 1 kg gula pasir











(5)100 gram tepung kanji sos (modified starch)
(6) 100 gram cili padi (lagi banyak lagi podas)
(7) 100 gram udang kering (dikisar)









(8) 5 camb belacan (dibakar)
(9) 1 camb asam jawa

(10) 1 cawan air











cara membuatnya

masak gula merah dengan kicap (tapis dulu)
bancuh tepung dengan air
masukkan semua bahan-bahan
masak hingga pekat


bahan untuk taburan atas kuah

(1) kacang tanah (goreng tanpa minyak dan ditumbuk)
(2) bijian (goreng tanpa minyak)


KUAH DAH SIAP TAKKAN NAK HIRUP KUT..... tentang buah-buahnya "lu fikirlah sendiri" ....boleh guna buah tempatan atau buah impot (epal....)

yang pasti UTAMAKAN BUAH TEMPATAN

timun
sengkuang
mangga
nanas
kedondong













Ini yang MAKNGAH SEDIAKAN.... cuma hiasan dah makan habis dah......JANGAN MELIUR AIR LELEH (term pakngah untuk meleleh air liur)


SELAMAT
MENCUBA

1 comments:

mak long November 16, 2011 at 11:48 AM  

mak ngah,
tepung kanji tu yg biase kite beli kat kedai runcit ke? rasenye resepi ni lain dr yg lain yg saye dah gugel

teratak kami

teratak kami

hubungi kami

sebarang maklum balas, sila email ke i_akrab@yahoo.com

sembang siber


ShoutMix chat widget